Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

13 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ..

Το καλοκαίρι του 2001 στο ύψωμα της Κορομηλιάς στον Άγιο Βλάση Αγρινίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η αναπαράσταση της πρώτης νικηφόρας μάχης του μεγάλου εθνικού μας ήρωα  Γ. Καραισκάκη. Η αναπαράσταση της μάχης της Κορομηλιάς αποτέλεσε κύρια εκδήλωση των Καραισκακείων που ξεκίνησαν το 1997 με πρωτεργάτες την τοπική κοινότητα και τους τοπικούς συλλόγους Αγιοβλασιτών  Αθηνών και Αγρινίου.

Σήμερα 13 χρόνια μετά,με πρωτεργάτη τον νεοσυσταθέντα σύλλογο "φίλων της ιστορικής μνήμης της  μάχης της Κορομηλιάς και του θεάτρου"  τα Καραϊσκακεια έγιναν υπόθεση όλης της δημοτικής ενότητας Παρακαμπυλίων,αφού αποτελεί κοινό,ιστορικό τόπο αναφοράς για όλους!

Η  αναπαράσταση της μάχης της Κορομηλιάς,πέρα από την ανάδειξη  μιας  σημαντικής ιστορικής  στιγμής,έρχεται να μας θυμίσει ,ειδικά σήμερα που η εθνική μας κυριαρχία τίθεται υπό αμφισβήτηση, το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής,αυτό που μας οδήγησε με όπλο την ιστορία την τέχνη και τον πολιτισμό,να παραμείνουμε αειθαλείς και ελεύθεροι,απ την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Είμαστε  λαός περήφανος,για την ιστορία μας για τις τέχνες και τον πολιτισμό μας.Μέσα απ αυτά πηγάζουν ανυπέρβλητα ιδανικά,που δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε με τόση ευκολία.





Η αναπαράσταση της μάχης,δεν είναι ένα φολκλορικό θέαμα,η ακόμα χειρότερα μια πράξη εθνικιστικής έξαρσης.. Είναι ένας συμβολισμός στην ελπίδα,στην πίστη   ότι μπορούμε να είμαστε και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Προπάντων συμβολίζει την αξία της προσπάθειας και της πάλης για ένα καλύτερο μέλλον, που όλοι δικαιούμαστε,μέσα σε μια ελεύθερη χώρα,έτσι όπως ακριβώς μάς την παρέδωσαν οι μεγάλοι αγωνιστές του 21,και υποχρεούμαστε και μεις  με την σειρά μας, έτσι ακριβώς να την παραδώσουμε στους απογόνους μας...

Θέλουμε και προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε καιρούς δύσκολους αυτή την μεγάλη γιορτή.
Τα πράγματα κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολα..Η ανεργία μεγαλώνει ,το κομπόδεμα κάθε οικογενειάρχη εξαφανίζεται.. Ξέρουμε ότι οι μέρες της ευμάρειας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί..
Ξέρουμε ότι πρέπει να σταθούμε οικονομικά μόνοι μας,αφού η βοήθεια πια από τους αρμόδιους φορείς είναι πια ελάχιστη..Θέλουμε την στήριξη όλων-όπως και την είχαμε όλα αυτά τα χρόνια- για να να συνεχίσουμε..

Πετρος Σπυρέλης..

Δεν υπάρχουν σχόλια: