Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

"Στηρίξτε τα Καραϊσκάκεια"

Αgrinio news:"Στηρίξτε τα Καραϊσκάκεια"

agios1Στον  διευρυμένο  Δήμο  Αγρινίου περιήλθαν από τον “Καλλικράτη” ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Εξαιτίας του  γεωγραφικού  τους αναγλύφου  ”φιλοξένησαν” πολεμικά γεγονότα ειδικά το 1821 και στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτά δημιούργησαν μνήμες για τα μέρη αυτά, ως το μόνο συναισθηματικό συνδετικό κρίκο των ανθρώπων με τα μέρη αυτά, καθώς οικονομικοί συνδετικοί κρίκοι εκλείπουν, αφού τα μέρη αυτά μετά το μεταπολεμικό κύμα αστυφιλίας εγκαταλείφθηκαν στη τύχη τους και έχασαν το τρένο των αναπτυξιακών ευκαιριών την περίοδο των παχιών αγελάδων.
Ένα από αυτά τα μέρη είναι ο ορεινός όγκος της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων: Η προηγούμενη δεκαετία δεν άφησε καμία ανάπτυξη.Το μόνο που άφησε είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση, την αναπαράσταση μάχης που έδωσε ο Γ.Καραϊσκάκης το 1823 στον Άγιο Βλάση. Εκδήλωση με τους περισσότερους εθελοντές συμμετέχοντες και με μαζική συμμετοχή, πέρα από το θεατρικό χαρακτήρα που εκτυλίσσεται σε φυσικό περιβάλλον.
Εκδήλωση που με κάθε τρόπο πρέπει να συνεχίσει. Πλέον στηρίζεται στα πόδια της, πρέπει όμως να συνεχίσει να έχει την έμπρακτη στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι κάτι τρομερό, απλά τα πολύ απαραίτητα.
Όχι τίποτε άλλο αλλά  τόσο οι λιγοστοί κάτοικοι, όσο και οι πολλαπλάσιοι καλοκαιρινοί επισκέπτες βομβαρδίζονταν με Σουλεϊμαν όλο το χειμώνα.  Σε τέτοια πλαίσια τι ιστορικές μνήμες άραγε θα υπάρχουν;  Ή τι πρέπει να φέρνει το βουνό της Ρούμελης στο νου ενός παιδιού; Τον Καραϊσκάκη ή τους Αλβανούς δραπέτες που κρύβονταν;
Ζητήματα μνήμης που τα έχουν αντιληφθεί σίγουρα οι Σύλλογοι Σαρακατσαναίων με τις υπέροχες και μαζικές εκδηλώσεις τους ( πρόσφατη το Αντάμωμα στο Περδικάκι) αλλά και οι Ευρυτάνες που δίνουν και αυτοί ιδιαίτερη έμφαση. Οψόμεθα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: